fbpx

Wijn en kurk, dat is sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar de laatste decennia gingen wijnproducenten om verschillende redenen op zoek naar alternatieven voor de kurk en begonnen ze andere methodes te gebruiken om flessen af te sluiten. We zagen eerst de trend van schroefdoppen vooral opduiken bij Oostenrijkse en Nieuwe Wereld-wijnen. Daarna volgden de kurken uit kunststof en ook Europese wijnproducenten schakelden over naar alternatieve methodes voor kurken.

Maar wat is er nu eigenlijk ideaal? Heeft kurk afgedaan en is kunststof beter voor je wijn? Of hebben de wijnpuristen gelijk en is wijn met een kunststof kurk bij voorbaat rommel?

Natuurlijke kurk
Het voordeel van een natuurlijke kurk is dat hij de fles altijd goed afsluit en er dus weinig kans is op lekken. Als de omgevingstemperatuur daalt, dan krimpt de kurk mee, als het warmer wordt, zet de kurk mee uit. Hij blijft elastisch en dat gedurende vele jaren. Interessant voor een wijn die wat langer mag liggen.

Geen echte kurk
Kunststof kurken sluiten hermetisch af, maar zijn minder veerkrachtig. Eens die kurk gekrompen is, zet hij niet meer uit. Minder interessant voor witte en rosé wijnen die vanzelf al wat koeler bewaard worden.

Draaien!
En dan zijn er nog de schroefdoppen. Die sluiten perfect hermetisch af en zullen nooit gaan lekken. Maar de vraag is of hermetisch wel een goed idee is voor een wijn. Te veel zuurstof voor een wijn is natuurlijk geen goed idee want dan oxideert hij al snel. Maar een beetje zuurstof, juist gedoseerd, kan wel helpen om de wijn te laten rijpen.

Het verdict
De keuze van de manier van afsluiten hangt dus vooral af van het soort wijn dat in de fles gaat en de persoonlijke smaak van de wijnmaker. Maar bij Viñha Do Cercado kiezen we nog altijd voor echte kurken.
Maar ook omdat kurk voor onze wijn nog altijd de beste keuze is. Onze rode wijnen kan je meteen drinken, maar worden alleen maar beter als ze een beetje langer blijven liggen (en je ze daarna toch drinkt). Dan heb je, zoals eerder gezegd, een systeem nodig dat zich aanpast naar temperatuurverschillen en verschillende vochtigheidsgraden. En daar is kurk nog altijd het meest ideaal voor.
Ook onze witte en onze rosé hebben baat bij kurk. Want we drinken die graag gekoeld en dus is het ideaal dat de kurk ook mee krimpt als de fles afkoelt.
En natuurlijk omdat kurk bij uitstek Portugees is en omdat we houden van authentieke producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0